Oferta szkoleń gastronomicznych
Czas trwania szkolenia
szkolenie 2 dniowe - 16 godzinneCena kursu
1500,00 zł brutto* / 1 os* kurs odbędzie się przy min. 3 os. grupy
Efekt kształcenia
uzyskane uprawnienia- zaświadczenie o ukończeniu kursu*
- certyfikat potwierdzający kwalifikacje zawodowe**
Cel kursu
Celem szkolenia jest przygotowanie do wykonywania zawodu kelnera. Na szkoleniu kursant zdobędzie wiedze na temat obowiązków pracy kelnera i różnych stylów obsługi kelnerskiej, zdobycie umiejętności zawodowych (techniki serwowania posiłków, techniki podawania napojów, trening umiejętności w zakresie obsługi gości restauracyjnych.Program kursu
Zawód profesjonalnego kelnera- kultura osobista i etyka zawodowa kelnera
- obowiązki i wizerunek profesjonalnego kelnera
- praca w zespole kelnerskim: jak budować pozytywną komunikację w grupie
- higiena pracy i zasady bezpieczeństwa
- wyposażenie zawodowe kelnera
- francuski
- rosyjski
- angielski
- amerykański
- niemiecki
- praktyczne umiejętności kelnerskie
- dobór alkoholu do rodzaju potrawy
- sposoby serwowania: piwa, wódek, likierów, drinków
- techniki podawania wina oraz jego dekantacja
- powitanie
- serwis
- obsługa z prawej/lewej strony klienta
- podziękowanie i pożegnanie Gości
- system zespołów specjalistycznych
- system brygadowy
- system indywidualny
- system zespołowy w powiązaniu z samoobsługą
Czas trwania szkolenia
szkolenie 2 dniowe - 20 godzinneCena kursu
1600,00 zł brutto* / 1 os* kurs odbędzie się przy min. 3 os. grupy
Efekt kształcenia
uzyskane uprawnienia- zaświadczenie o ukończeniu kursu*
- certyfikat potwierdzający kwalifikacje zawodowe**
Cel kursu
Celem szkolenia jest przygotowanie do wykonywania zawodu baristy. Absolwenci szkolenia doskonale odnajdują się w pracy w kawiarni. Kurs umożliwia zdobycie niezbędnych umiejętności przyrządzania napojów kawowych. Podczas kursu Barista uczestnicy obserwują proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów, takich jak: cappuccino, latte macchiato czy americano. Następnie zaś sami w sposób praktyczny uczą się przyrządzać różne rodzaje kaw oraz ozdabiać je za pomocą podstawowych wzorów (latte art). Ponadto posiadają wiedzę na temat odmian czy gatunków owocu kawowca, która również może się przydać w czasie serwowania napojów gościom.Program kursu
Wprowadzenie do zagadnienia- informacje o pochodzeniu kawy
- informacje o odmianach botanicznych kaw
- informacje o sposobach zbioru kawy
- informacje o sposobach obróbki kaw
- informacje o sposobie wypalania kawy
- informacje o sposobie przechowywania wypalonych ziaren kawy
- prawidłowe nazewnictwo wszystkich produktów kawowych
- poprawne przygotowanie wszystkich napojów kawowych
- budowa ekspresu i młynka
- poprawne nazewnictwo elementów ekspresu i młynka
- różnice Kawa Speciality, a kawy komercyjne
- kawa Speciality - co to znaczy
- ocena jakości kaw Speciality
- spienianie mleka
- ustawianie młynka
- przygotowanie produktów kawowych
- sprawdzanie opanowanego materiału - praktyka
- przygotowanie zamówienia - sprawdzanie szybkości i fachowości obsługi
Czas trwania szkolenia
szkolenie 2 dniowe - 20 godzinneCena kursu
1800,00 zł brutto* / 1 os* kurs odbędzie się przy min. 4 os. grupy
Efekt kształcenia
uzyskane uprawnienia- zaświadczenie o ukończeniu kursu*
- certyfikat potwierdzający kwalifikacje zawodowe**
Cel kursu
Celem szkolenia jest przygotowanie do wykonywania zawodu barmana. Kurs skierowany jest do osób początkujących, nieposiadających jeszcze żadnej wiedzy na temat przygotowywania napojów alkoholowych. Szkolenie barmańskie jest także świetnym sposobem na uzupełnienie wiedzy dla aktualnych pracowników klubów, barów, restauracji czy innych lokali gastronomicznych. Absolwent szkolenia będzie wyposażony w wiedzę na temat sztuki barmańskiej. Zna podstawowy sprzęt wykorzystywany w codziennej pracy profesjonalnego barmana. Potrafi wykonać drinki i koktajle, szoty za pomocą różnych technik . Posiada wiedzę na temat rodzajów, zastosowania i zasad doboru właściwego szkła do danego rodzaju drinka/koktajlu, zna metody i style dekoracji drinków i koktajli. Wie, jak prawidłowo przygotować stanowisko pracy barmana (set-up). Zna podstawy miksologii drinków, czyli sztuki mieszania i prezentacji koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Potrafi wykorzystać w praktyce wiedzę z zakresu specyfikacji alkoholi. Potrafi wykorzystać w praktyce wiedzę na temat istnienia kanonu dobrych praktyk podczas profesjonalnej obsługi klienta z elementami kelnerstwa.Program kursu
Część teoretyczna- bar – początki/barman – skąd wywodzi się owo słowo i zawód
- sylwetka barmana
- kim jest dobry barman/etyka zawodu
- miksologia/co to jest?
- techniki miksowania
- podział i klasyfikacja Mixed Drinks
- przygotowanie napojów mieszania/odpowiednia kolejność
- miary barowe
- ingrediencje napojów mieszanych
- towaroznawstwo/omówienie procesu produkcji poszczególnych alkoholi oraz ich zastosowanie/
- ułożenie baru
- wykonywanie i poznawanie klasycznych koktajli
- umiejętne połączenie różnych alkoholi, syropów i soków w koktajlach
- kreatywny barman – nauka tworzenia własnych drinków
- praktyczne wykorzystanie narzędzi w miejscu pracy, skomponowanie własnych klasyków, pomoc w stworzeniu nowych propozycji do menu lub na standy
- dekorowanie koktajli
- garnirowanie/dekorowanie koktajli
- egzamin praktyczny
* Po zakończeniu szkoleniu absolwenci otrzymują: „Zaświadczenie o ukończeniu kursu” zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652).
** Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia kursu jest pozytywna ocena z egzaminu końcowego.